POGLEDAJTE NAJBOLJE PRINUDNO SLIJETANJE AVIONA U HISTORIJI! Ptice UNIŠTILE oba motora, aerodromi puni, a pilot imao samo JEDNU OPCIJU (VIDEO)

POGLEDAJTE NAJBOLJE PRINUDNO SLIJETANJE AVIONA U HISTORIJI! Ptice UNIŠTILE oba motora, aerodromi puni, a pilot imao samo JEDNU OPCIJU (VIDEO)

Pilot spustio putnički avion na vodu rijeke Hadson u Njujorku.

Sredinom januara, sada već davne 2009. godine, svjetskim medijima je odjeknula vijest kako je američki pilot uspio da spusti poveći putnički avion Airbus A320 na vodu rijeke Hadson kada su iznenada motori otkazali. Pilot Čezli Salenberger je postao svjetski heroj nakon što je spasio 150 putnika na letu 1549, i još pet članova posade od sigurne smrti, kada su motori na Airbusu prestali da funkcionišu, nakon što je jato kanadskih gusaka uletjelo u njih, a o njemu je i Klint Istvud snimio film pod imenom “Sali” (po nadimku pilota).

Limenu pticu od 70 tona Sali je pod savršenim uglom i s nevjerovatnom preciznošću spustio na rijeku usred jednog od najgušće naseljenih gradova na svijetu, zbog čega je ta priča proglašena čudom na rijeci Hudson. 15. januara, dva minuta nakon poletanja (u 15:27 prema lokalnom vremenu) sjeveroistočno od mosta Džordž Vašington u Velikoj Jabuci na visini od 859 metara avion US Ervejza sudario se s jatom kanadskih gusaka. Oba su motora otkazala, te je bio primoran na prinudno slijetanje.

Kapetan Chesley “Sully” Sullenberger i kopilot Džerfri Skils obavješteni su da se ne mogu da se vrate na aerodrom sa kojeg su poletjeli, ali i da su svi ostali aerodromi u okolini nedostupni. Umjesto toga spustili su avion na rijeku Hudson usred betonske džungle Menhetena.

Učinili su to tako maestralno da nije bilo niti jedne žrtve. Svih 150 putnika i tri člana posade preživjeli su avionsku nesreću, iako je bilo nekoliko težih povreda. Srećom, avionom je upravljao bivši vojni borbeni pilot i vrhunski stručnjak za aviosigurnost koji je dotad proveo u vazduhu 19.663 sata, od čega nešto više od 4700 sati u Airbusu A320. Američki Nacionalni odbor za sigurnost prevoza proglasio je to najboljim prinudnim slijetanjem u historijii avijacije.

Ne čudi stoga što je 2016. godine snimljen holivudski film u režiji Klinta Istvuda sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi po autobiografskoj knjizi “Highest Duty: My Search for What Really Matters” (Najveća dužnost: Moja potraga za onim što je bitno). Simulaciju polijetanja i slijetanja Airbusa A320 na letu 1549 pogledajte u videu “Smithsonian Channela” na Juatjubu:

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x