SVAKA ŽENA KOJA PREĐE 40. TREBALO BI TO DA UZIMA SVAKI DAN: U Kini ga zovu „HRANA ZA CAREVE“, a ljekari SAVJETUJU ovo

SVAKA ŽENA KOJA PREĐE 40. TREBALO BI TO DA UZIMA SVAKI DAN: U Kini ga zovu „HRANA ZA CAREVE“, a ljekari SAVJETUJU ovo

Ne postoji eleksir mladosti, niti napitak koji će vas vječno učiniti svježom, ali ovo je princeza Dajana uzimala i ljekari ga savjetuju!

 U Indiji jeli su ga samo vladari i najbogatiji, a verovalo se da podmlađuje telo i daje energiju. U Kini ga zovu „hranom za careve“. Jedna od najpoznatijih dama koja je redovno uzimala matični mleć bila je Lejdi Dajana, kojoj je hrana koju za sebe proizvode pčele pomagala kod jutarnje mučnine u trudnoći.

Ljekari kažu da postoji više razloga da se ova dragocena supstanca nađe u kuhinji svake žene starije od 40 godina. Smatra se veoma dobrim izvorom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina.

„Posebno je dobar kao izvor vitamina B kompleksa“, kaže dr Ana Kakon, specijalista dermatologije sa Floride. „Zato pomaže da se hranljivi sastojci što brže dopreme do svih dijelova organizma.“ Ona navodi i studiju u kojoj je testirana i vaginalna upotreba matičnog mleča kao pomoć kod atrofije i suhoće.

Matični mleč
foto: Printscreen/Youtube/VRATAZDRAVLJA

„Savetujem ženama da uzimaju između 300-6.000 milligrama dnevno“, kaže doktorka. „Preciznije, treba početi s malim dozama pa ih polako povećavati. U poređenju sa drugim suplementima, mleč jače deluje na smanjenje hormonalnog disbalansa.

Jedan gram dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, što je pokazala i studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Komplementarne terapije u medicini“.

Ko treba da izbegava matični mleč?

Prije svega, to su trudnice i dojilje, jer nema studija na toj populaciji koje bi garantovale bezbednost upotrebe. Takođe, svi koji su alergični na pčele i med ne treba da uzimaju mleč. Ako imate dermatitis, posavjetujte se prvo s ljekarom, što se savjetuje svima budući da upotreba suplemenata nije pod tako strogom regulativom i kontrolom kakva se primjenjuje na lijekove.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x