Klikom na sliku zatvorite prozor.

         

NOVA PROGNOZA I UPOZORENJE METEOROLOGA: Evo kad u Bosnu stižu nove oluje i gdje će ‘udariti’

NOVA PROGNOZA I UPOZORENJE METEOROLOGA: Evo kad u Bosnu stižu nove oluje i gdje će ‘udariti’

Nakon što je oluja Aragon jučer, 19. jula 2023, poharala Balkan – sjeverne dijelove Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije, gdje je ukupno poginulo šest osoba – meteorolozi su za danas izdali novo upozorenje.

Njihovu poruku objavljujemo u cijelosti:

“Danas je bio prolazno mirniji dan uz pretežno sunčano vijeme, u petak (21. jula) ponovo nestabilno. Prvi olujni sistem moguće da će stići u jutarnjim satima petka, a drugi navečer/noć na subotu.

Drugi će biti izraženiji i zahvatit će veći dio naše zemlje. Donosit će prolazno jaču kišu, grmljavinu, jak vjetar te lokalno led.

Naime, vlažan i nestabilan zrak koji prstiže sa zapada Europe u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj struji će večeras i tokom petka ponovo potaknuti konvektivni razvoj oblačnosti nad sjeverom Italije. Nad sjeverom Italije se očekuje u noći na petak formiranje prvog olujnog sistema i koji bi se u ranim jutarnjim satima premještao ka Sloveniji i Hrvatskoj.

Na svom putu u jutarnjim i prijepodnevnim satima petka moguće da će zahvatiti dio sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne donoseći prolaznu jaču kišu, grmljavinu i jak vjetar.

U petak poslijepodne većinom mirnije, pretežno sunčano, a pojava kratkotrajnih pljuskova moguća samo rijetko.

Navečer, glavninom u noći na subotu (22. juli) novi olujni sistem sa zapada koji bi ovaj put prešao preko većeg dijela zemlje donoseći prolazne padavine i nevremena.”

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x