NEVRIJEME NA OGNJENU MARIJU JE LOŠ ZNAK Ako čujete grom to znači samo JEDNO, evo šta kaže vjerovanje! Plaše se i vjernici i nevjernici, jednu stvar obavezno izbjegavajte

NEVRIJEME NA OGNJENU MARIJU JE LOŠ ZNAK Ako čujete grom to znači samo JEDNO, evo šta kaže vjerovanje! Plaše se i vjernici i nevjernici, jednu stvar obavezno izbjegavajte

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Ognjenu Mariju, a narodno vjerovanje je da ako pada kiša i grmi, desiće se velike nesreće.

Ognjenu Mariju slave svi koji su imali štetu od oluja i gromova. Otuda narodna izreka koja kaže – Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u ljetinu.

Međutim, vjeruje se da je grmljavina na ovaj dan veoma loš znak i da predskazuje glad i velike nesreće. Ukoliko pak prođe bez olujnog vremena, vjeruje se u napredak i blagostanje.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vjere u Isusa Hrista stradala je u vrijeme cara Dioklecijana. Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u “ognjevite” svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi.

U narodnom predanju čuvaju se primjeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rijekama i jezerima. Zato se vjeruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbjegavati kupanje u “velikim vodama”.

Obilježava se i kao slava. Niko ne radi na ovaj dan, posebno ne žene, a smatra se i da na današnji dan i jedan posao ne može donijeti sreću.

Među pravoslavcima, izaziva posebno strahopoštovanje. Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i griješan, da svako ko toga dana prekrši volju Božju, ne može očekivati milost njegovu.

Kurir.rs

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x