OVO SU BILE POSLJEDNJE RIJEČI JOSIPA BROZA TITA: Niko se nije usuđivao da mu kaže da će mu AMPUTIRATI NOGU, a kada je ovo rekao ljekarima – NASTAO JE MUK

OVO SU BILE POSLJEDNJE RIJEČI JOSIPA BROZA TITA: Niko se nije usuđivao da mu kaže da će mu AMPUTIRATI NOGU, a kada je ovo rekao ljekarima – NASTAO JE MUK

Josip Broz Tito rodio se u zagorskom selu Kumrovec u blizini Zagreba u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, kao sedmo dijete od 15-oro djece u porodici Franje Broza i Marije, čije je djevojačko prezime glasilo Javoršek. Postoje polemike oko datuma njegovog rođenja jer, dok je u zvaničnoj biografiji i na vjenčanom listu sa Jovankom Broz sa kojom je bio u braku od 1952. do smrti, navedeno da se Tito rodio 25. maj, pojedini izvori navode da je tačan datum sedmi maj, odnosno osmi ili 12. maj.

Umrla je sama, siromašna u zlatnom kavezu na Dedinju: Na današnji dan Jovanka je rekla DA i počela da živi bajku sa surovim krajem  Ipak, i danas se za 25. maj govori kao o danu kada se rodio Josip Broz Tito koji se ženio pet puta.

Josip Broz Tito bio je predsjednik SFRJ od 14.januara 1953. do smrti, četvrtog maja 1980. godine. Njegov lični ljekar Milomir Stanković koji je bio uz njega dok se Maršal liječio u bolnici u Ljubljani, ispričao je niz detalja o posljednjim danima života oovg političara.

Sve oko njegovog liječenja čuvalo se u tajnosti. Kada me je supruga posjetila na Brdu kod Kranja nisam smeo da joj kažem da će Titu sutra biti amputirana noga. Nikad se nije znalo ko vas sluša”, rekao je.

Prema riječima ovog ljekara, radilo se okluzivnoj angiopatiji što je značilo da bio zapušen krvni sud na butnoj arteriji ključan za cirkulaciju u nozi. Dr Stanković govorio je Titu da je neophodno da ga pregleda konzilujum ljekara što je Broz odbijao uz riječi da će sve proći.

Tito je u dobrom stanju, ali noga je ugrožena

Uz pomoć maršalovog ađutanta uspio je na kraju da ga ubijedi.

“Došla su i dva vrsna stručnjaka iz inostranstva. Jedan je došao iz Amerike, doktor Majkl Debejki, dok je iz Rusije stigap doktor Marat Knjazev. Debejki je pregledao nogu i cirkulaciju dok je Knjazev obavio cjelokupan pregled. Na kraju su rekli da je Tito u dobrom stanju, ali da je noga ugrožena”, dodao je lekar.

Dr Debejki predložio je da kako Tito prihvata jedino lijekove kao terapiju, probaju sa bajpasom koji je on ostavio našim ljekarima. Ipak, naglasio je da se Brozu mora reći da je amputacija neizbježna ukoliko ta metoda ne uspe. Najveći strah Maršala bio je da ostane bez noge.

“Ako moja noga ode sam sebi ću presuditi”

“Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi!”, poručio je Tito, kome je upravo taj problem trajno narušio zdravlje.

“Kada je trebalo da ode u bolnicu, mi smo mu sklonili pištolj koji je tajno čuvao u torbici. Niko nije smio da mu kaže da noga mora da se amputira, već su produžavali terapiju u nedogled, a to nije pomagalo. I sve tako je bilo dok se noga nije osušila, a kada se osušila, ona je otrovala organizam”, ispričao je ljekar.

Prema Stankovićevim riječima, Tito je ovo posljednje izgovorio: “Šta sve ovo treba da znači!?”. E sada, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na ljekare koji su mu obećavali da će terapija uspjeti, ne znamo. Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u vještačkoj komi. Ravna linija se pojavila četvrtog maja u 15.05 h”.

Tito se 15. aprila 1952. tajno vjenčao sa Jovankom Broz. Vjenčanje koje je održano u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka), između Šarengrada, Bapske i Iloka, prate i danas brojne misterije i urbane legende. Ono što se sigurnošću zna jeste da je 15. aprila prije 69 godina za ovu Partizanku počeo neki novi život, ispunjen moći, bogatstvom i glamurom. Nažalost, kraj onoga što je ličilo na bajku nije bio sretan.

(BlicŽena)

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x