Dijagnoza raka princeze od Walesa: Šta do sada znamo?

Dijagnoza raka princeze od Walesa: Šta do sada znamo?

Catherine, princeza od Walesa , otkrila je da joj je dijagnosticiran rak i da je u “ranoj fazi” liječenja.

U video poruci objavljenoj u petak, Kate je rekla da je dijagnoza došla nakon što je bila podvrgnuta operaciji abdomena u januaru. U početku se smatralo da njeno stanje nije kancerogeno, ali su kasniji testovi “utvrdili da je rak prisutan”, rekla je.

Kate (42) je uglavnom bila odsutna iz javnosti od operacije u januaru, što je izazvalo mnoge spekulacije o njenom zdravlju.

Šokantna dijagnoza dolazi nakon što je kralju Čarlsu III dijagnosticiran i rak nakon procedure za povećanje prostate.

Šta je Kate rekla?
Kate je objavila video u petak popodne kako bi saopštila novosti o svom zdravlju, dva mjeseca nakon što se privremeno povukla iz javnog života nakon početnog liječenja.

“U januaru sam bila podvrgnuta velikoj operaciji abdomena u Londonu i tada se mislilo da je moje stanje nekancerozno”, rekla je Kejt, koja je udata za prestolonasljednika Britanije, princa Vilijama.

“Operacija je bila uspješna. Međutim, testovi nakon operacije su pokazali da je rak bio prisutan. Zbog toga je moj medicinski tim savjetovao da se podvrgnem preventivnoj kemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog liječenja.”

Rekla je da je njena dijagnoza bila “veliki šok” i da “Vilijam i ona čine sve što mogu da to procesuiraju i vode privatno zbog mlađih članova porodice”.

Kate i William imaju troje djece: princa Georgea, 10; Princeza Charlotte, 8; i princ Louis, 5.

Kraljevski izvor rekao je za CNN da je Kate započela kemoterapiju krajem februara i da su ona i Vilijam čekali do sada da otkriju njeno stanje jer je petak bio dan kada su njihova djeca počela sa uskršnjim školskim raspustom.

“Trebalo mi je vremena da se oporavim od velike operacije da bih započela liječenje. Ali, što je najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo Džordžu, Šarlot i Luisu na način koji im odgovara i da ih uvjerimo da ću biti u redu”, rekla je ona u video poruci.

Kate nije rekla od koje vrste raka joj je dijagnosticirana.

Preventivna kemoterapija se često koristi nakon operacije kao “adjuvantna” terapija, kako bi se smanjile šanse za povratak raka, rekla je za CNN dr. Karen Knudsen, izvršna direktorica Američkog društva za rak.

Od Kate se očekivalo da se vrati na službene dužnosti nakon Uskrsa, ali će sada odgoditi daljnji rad dok joj za to ne odobri medicinski tim, rekao je izvor.

Kakva je bila reakcija?
Kralj Charles je rekao da je “tako ponosan” na svoju snahu, zbog “njene hrabrosti što je govorila kao što je ona govorila” kada je podijelila svoju dijagnozu raka, rekao je portparol Bakingemske palate kasno u petak.

Charles je rekao da je “ostao u najbližem kontaktu” sa Kate otkako su se liječili u istoj londonskoj bolnici i da će on i kraljica Camila “nastaviti da pružaju ljubav i podršku celoj porodici kroz ovo teško vreme”.

Kada je Kate prvi put hospitalizirana?
Palata je objavila još 17. januara da će princeza provesti dvije sedmice na oporavku u bolnici nakon uspješno podvrgnute planirane operacije abdomena.

Nejasno je čemu služi operacija, ali iz palate kažu da je malo vjerovatno da će se Kate vratiti javnim dužnostima do poslije Uskrsa, koji ove godine pada 31. marta.

Kate je otpuštena iz Londonske klinike – privatne bolnice u blizini Regent’s Parka u centru glavnog grada Velike Britanije – 29. januara. Vratila se kući u Windsor, zapadno od Londona, kako bi nastavila oporavak.

Charles je otpušten iz iste privatne bolnice istog dana kao i Kate, nakon što je bio na liječenju zbog povećane prostate. Bakingemska palata objavila je 6. februara da mu je dijagnostikovan rak.

Šta se dogodilo Kate nakon izlaska iz bolnice?
Kejtino zdravlje i mjesto boravka postali su predmet žestokih spekulacija, uprkos tome što je palata ponovila da je “u januaru jasno stavila do znanja vremenske okvire princezinog oporavka” i da javnost ne bi trebalo da očekuje da će je vidjeti do poslije Uskrsa.

Kejt je prvi put viđena u javnosti ranije ovog meseca nakon što je primjećena u Vindzoru kako nosi tamne sunčane naočare i sjedi na suvozačevom sjedištu automobila kojim je upravljala njena majka Kerol Midlton.

Sporna fotografija za Majčin dan?

Spekulacije o Kateinom zdravlju su se nastavile, što je vršilo pritisak na porodicu da otkrije više detalja.

U onome što se činilo kao pokušaj da stane na kraj glasinama, Kate je objavila zvaničnu fotografiju nje i njeno troje dece – Džordža, Šarlot i Luisa – na Dan majki, koji je u Velikoj Britaniji obilježen 10. marta.

Ali umjesto da se spekulacije prekinu, one su ih podstakle , nakon što je javnost brzo primijetila nekoliko nepravilnosti na fotografiji.
Ispostavilo se da je fotografija bila montirana.

Zašto postoji istraga koja uključuje bolnicu?
Britanski nadzornik podataka rekao je ranije ove sedmice da “procjenjuje” izvještaje da je član osoblja na londonskoj klinici navodno pokušao pristupiti Kateinoj privatnoj medicinskoj dokumentaciji.

Tabloid Daily Mirror objavio je da je bolnica pokrenula istragu zbog navoda da je princezina povjerljivost narušena.

U saopćenju, Ured povjerenika za informacije (ICO), koji je nezavisni regulator podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu, potvrdio je da je “primio izvještaj o kršenju i procjenjuje dostavljene informacije”.

Londonska klinika saopćila je u srijedu da će “biti poduzeti svi odgovarajući istražni, regulatorni i disciplinski koraci”.

Navodni incident nije prvi put da je Kateina medicinska privatnost bila predmet zabrinutosti. Dok je princeza bila trudna sa svojim prvim djetetom 2012. godine, australska radio stanica je nazvala bolnicu u kojoj je bila na njezi i prevarila medicinsku sestru da otkrije privatne medicinske informacije, koje su potom objavljene.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x