Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                          

‘NEĆE BITI KAŽNJEN AKO JE UKLONIO TRAGOVE’ – Advokat o tome šta čeka OCA osumnjičenog za ubistvo male Danke

‘NEĆE BITI KAŽNJEN AKO JE UKLONIO TRAGOVE’ – Advokat o tome šta čeka OCA osumnjičenog za ubistvo male Danke

Za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić osumnjičeni su Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot.
Oni su kobnog 26. marta u Banjskom polju, nakon što je dvogodišnja Danka Ilić neopaženo išetala iz dvorišta u kom je bila sa majkom i bratom, službenim vozilom naleteli na devojčicu dok je išla ulicom.

Tako onesvešćenu su je ubacili u automobil i odvezli na deponiju. Prethodno ju je Dejan, prema sopstvenom priznanju, udavio.

Radoslav Dragijević i Dalibor Dragijević, otac i brat osumnjičenog Dejana privedeni su zbog, kako je naveo MUP, osnovane sumnje da su, najverovatnije 28. marta, počinili delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Njih dvojica su, kako se sumnja, pomogli Dejanu da premesti telo devojčice sa deponije na za sada nepoznatu lokaciju. Dalibor Dragijević, podsetimo, preminuo je u noći između 6. i 7. aprila u Policijskoj upravi u Boru.

Njemu je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju, on je u 3.10 časova preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt, naveo je MUP u saopštenju.

Advokat Radiša Roskić objasnio je odredbu Krivičnog zakonika po kojoj otac osumnjičenog Dejana ne može biti kažnjen za krivično delo Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

“Radi se o imperativnoj zakonskoj odredbi koja kaže da se neće kazniti srodnik (majka, otac, brat, sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i supružnik nekog od navedenih lica). Lice u tom stepenu srodstva neće se kazniti za izvršenje krivičnog dela Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Radnja izvršenja ovog krivičnog dela se, između ostalog, odnosi i na uklanjanje tragova. Direktni srodnik, u ovom slučaju otac, se neće kazniti ukoliko se radnja odnosi samo na uklanjanje tragova, odnosno ukoliko se radi o prostom uklanjanju tragova”, kaže advokat.

Kako je objasnio, ova zakonska odredba odnosi se na sva krivična dela u kojima je pomoć učiniocu za izvršenje tog krivičnog dela pružio neko od navedenih srodnika.

Saizvršilaštvo u krivičnom delu

Advokat Roskić objasnio je šta se dešava ukoliko se krivično delo tretira kao Saizvršilaštvo.

“Ukoliko se tretira kao saizvršilaštvo onda će lice biti zahvaćeno optužnim aktom, pri čemu će, u optužnom aktu, u konkretnom slučaju viši tužilac u Zaječaru navesti konkretnu radnju i za tu svoju tvrdnju predložiti izvođenje određenih dokaza. Optužnica ide na potvrdu na vanraspravno veće Višeg suda u Zaječaru”, navodi advokat.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x