Ostario, izboran – Fotografija sa plaže ne laže: Ni Zdravko Čolić nije više što je bio

Ostario, izboran – Fotografija sa plaže ne laže: Ni Zdravko Čolić nije više što je bio

Zdravko Čolić još od početka svoje karijere važi za umjetnika koji je pored svog glasa osvajao publiku i fizičkim izgledom. I dan danas važi za jednog od najcijenjenijih umjetnika na našim prostorima koji puni arene širom regiona. Čola, poznat i kao Zdravko Čolić, je voljeni i istaknuti pjevač porijeklom iz Sarajevqa ali već dugi niz godina živi u Beogradu.

Rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu, Čolić je svojom karizmatičnom prisutnošću i jedinstvenim vokalnim talentom osvojio milione. Sa karijerom dugom preko pet decenija, proizveo je bezbroj hitova i uspešnih albuma, učvršćujući svoj status simbola pop muzike u regionu. Čolićev uticaj na muzičku scenu prevazilazi puku popularnost; postao je sastavni deo kulturnog identiteta i muzičke istorije Balkana. Njegov raznolik repertoar, od iskrenih balada do zaraznih pop melodija, obuhvata suštinu različitih epoha i odjekuje generacijama slušalaca.

Zdravko Čolić je više od pjevača; on je fenomen čiji je uticaj oblikovao muzičke ukuse i kulturni pejzaž regiona. Njegov muzički put započeo je u mladosti, kada je stekao formalno obrazovanje u muzičkoj školi gdje je usavršio svoje gitarske vještine. Oblikovan popularnom muzikom njegovog doba, rani muzički ukus Zdravka Čolića bio je pod jakim uticajem Bitlsa, kojima se duboko divio.

  • Čolić je tokom školskih dana aktivno učestvovao u raznim školskim priredbama i predstavama, pokazujući svoj muzički i glumački talent. Nakon što je stekao dragocjeno iskustvo kao član bendova poput “Ambasadors” i “Korni Group”, Zdravko je 1972. godine krenuo u solo karijeru. Njegov prodoran solo nastup dogodio se na festivalu “Tvoj hit sezone” u Sarajevu, gdje je opčinio publiku svojom izvedbom pjesme “Sinoć nisi bila tu” koju je komponovao Kemal Monteno.

Ovaj zadivljujući nastup donio mu je treće mjesto u kategoriji po izboru publike i nagradu za interpretaciju, učvršćujući Čolićev potencijal i talenat kao solo umjetnika. Dalje, Zdravko Čolić je krajem 80-ih boravio u Beogradu. Godine 1992., usred sukoba u Bosni i Hercegovini, preselio je svoje roditelje Vladimira i Stanu u srpsku prestonicu, pridruživši se bratu Draganu i njegovoj porodici koja je tamo već bila nastanjena.

Čuven po nepokolebljivoj veri, Čolić je svoje opredeljenje javno pokazao i krštenjem sredinom 90-ih u beogradskoj Sabornoj crkvi. Njegovo filantropsko zalaganje i nepokolebljiva podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz aktivno učešće u brojnim humanitarnim inicijativama, svedoči o njegovoj velikodušnosti.

Fotografija Zdravka Čolića na plaži neosporan je dokaz prisustva najistaknutije regionalne poznate ličnosti. Čolina trajna karijera može se zahvaliti njegovim uspješnim pjesmama, kao i njegovom upečatljivom manekenskom držanju, besprijekornoj građi i neodoljivom šarmu koji je očarao bezbroj žena.

Oni koji imaju živo sjećanje na njegove ranije nastupe prisjetit će se blistavih trikoa koji priliježu formu zbog kojih je istinski zablistao na sceni. Njegova besprijekorna koordinacija s plesnom grupom Lokica bila je ništa manje nego izvanredna, a podrazumjeva se da je stalno bio okružen obožavateljicama koje ga obožavaju.

Ova ogromna pažnja na kraju ga je navela da se povuče iz središta pažnje i prihvati osamljenije postojanje. Čuvajući najveću tajnost, Čolić je ušao u uloge muža i oca dvije kćerke. Duže vreme javnost je ostala zaboravljena na njegovu odluku da se rastane sa dugogodišnjom devojkom Aleksandrom i njihovu zajedničku kreaciju dve ćerke Une i Lare. Kako bi zaštitio privatnost svog ličnog života, Čolić je odlučno odbijao bilo kakvo medijsko prisustvo i fotografsku dokumentaciju.

Samo oni iz njegovog najužeg kruga, koji čine bliski prijatelji i porodica, dobili su pristup cijenjenoj fotografiji na kojoj je Zdravko Čolić snimljen zajedno sa njegova tri voljena ljubimca. S obzirom na ove okolnosti, nedavno kruženje slike muzičara u kupaćim kostimima na internetu predstavlja rijedak izuzetak. Zdravko, iako znatno mlađi, posjeduje izuzetnu zgodnost i održava izuzetan nivo fizičke spremnosti.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x