“POSTOJI NEKOLIKO PREPREKA ZA TO” Stručnjaci o vraćanju SMRTNE KAZNE u Srbiji, evo šta to znači za UBICE MALE DANKE

“POSTOJI NEKOLIKO PREPREKA ZA TO” Stručnjaci o vraćanju SMRTNE KAZNE u Srbiji, evo šta to znači za UBICE MALE DANKE

Ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora toliko je šokiralo srpsku javnost, da su građani masovno preko društvenih mreža počeli da zahtevaju vraćanje smrtne kazne. O najtežoj sankciji govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da će Vladi Srbije ponoviti zahtev da ponovi razmotri uvođenje smrtne kazne u Krivični zakonik.

– Svojevremeno sam se javno zalagao da se razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne, a da mi ne budemo kažnjeni. Ovo delo zaslužuje smrtnu kaznu – rekao je Aleksandar Vučić gostujući juče na Informer TV.

Sagovornici Kurira, međutim, ocenjuju da postoji nekoliko, pre svega pravnih prepreka za vraćanje smrtne kazne. Prof. dr Branislav Ristivojević, profesor Krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, za Kurir smatra da kod nas ne može biti uvedena smrtna kazna sve dok je naša zemlja član Saveta Evrope.

– Mi smo potpisnici Konvencije o ljudskim pravima i dopunskog protokola broj 6 koji uvodi zabranu smrtne kazne za zemlje potpisnice, sa izuzetnom smrtne kazne u vreme rata. Norveška je, na primer, svojevremeno iskoristila izuzetak koji predviđa protokol broj 6 i u svom krivičnom pravu ostavila mogućnost izricanja smrtne kazne, ali samo za vreme ratnog stanja – naveo je profesor Ristivojević i dodao da naš Ustav zabranjuje smrtnu kaznu.

Advokat Ivan Gvozdenac za Kurir navodi da je u slučaju ubistva devojčice Danke Ilić nemoguće primeniti smrtnu kaznu.

– Zbog preuzetih obaveza koje proizilaze iz međunarodnih ugovora, a koje prema članu 194. Ustava Republike Srbije čine sastavni deo našeg pozitivnog prava, nemoguće je trenutno uvesti smrtnu kaznu u Republici Srbiji. Ako bi se eventualno i mimo navednog uvela smrtna kazna, Ustav svakako zabranjuje retroaktivnost primene na ranije izvršena dela, kroz načelo zakonitosti, zbog čega smatram da je u slučaju male Danke nemoguće primeniti smrtnu kaznu. Takođe, morali bi i Ustav da menjamo, koji zabranjuje smrtnu kaznu – rekao je Gvozdenac.

Pa da podsetimo, Danka Ilić 26. marta izašla je iz dvorišta pojate koja pripada njenom dedi dok je bila u društvu majke Ivane Ilić i trogodišnjeg brata, a kada se našla na ulici na nju su službenim kolima marke “fijat panda” naleteli radnici JKP Vodovod iz Bora, Srđan Janković (50) iz sela Luke i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot.

Nakon nesreće Dejan, kako je i sam priznao na saslušanju u tužilaštvu, ubacio u kola, a potom kada se probudila zadavio je rukama. Njeno telo osumnjičeni su bacili na obližnju deponiju, a 28. marta Dejan je, kako se sumnja, sa saučesnicima ocem Radislavom (73) i mlađim bratom Daliborom (40) premestio na drugu lokaciju. U nedelju ujutru osumnjičeni Dalibor Dragijević preminuo je u policijskoj stanici Bor nakon što mu je pozlilo. Iako su lekari pokušali reanimaciju, nisu uspeli da ga spasu.

Pripadnici MUP-a Srbije i danas pretražuju nekoliko lokacija u okolini Bora kako bi pronašli telo dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Do sada se pretraga vršila na desetine lokacija, a između ostalog i na imanjima osumnjičenih, tako i u susednim dvorištima njihovih kom

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x