Jaka kiša, grad zatrpao ulice – vrijeme sutra još gore: ŽESTOKO NEVRIJEME POGODILO EVROPSKU ZEMLJU

Jaka kiša, grad zatrpao ulice – vrijeme sutra još gore: ŽESTOKO NEVRIJEME POGODILO EVROPSKU ZEMLJU

Južni dio Švicarske sinoć je zahvatilo žestoko nevrijeme sa gradom veličine loptica za golf, koje je oštetilo mnoge automobile i krovove. Uslijedio je jak pljusak, koji je poplavio više spratova kroz oštećene krovove. Meteorolozi upozoravaju da će narednih dana biti još gore.

Tokom noći sa petka na subotu, Švajcarsku je zahvatilo žestoko nevrijeme sa gradom prečnika do četiri centimetra.

Najgore je bilo u kantonu Tičino na granici sa Italijom, posebno u gradu Lokarno i oblasti oko jezera Mađore. Oštećeni su krovovi, automobili i autobus koji je udario,a onda “zaplovio gradom”.

“Kada sam pogledao kroz prozor, nisam vidio nijedan automobil koji nije oštećen”, rekao je švajcarskim medijima stanovnik Lokarna, čiji je stan u potkrovlju takođe bio poplavljen.

“Vidjeli smo rijeke grada i vode kako teku niz ulice, izgledalo je kao snijeg”, rekla je Sonja Frej, vlasnica hotela u Losoneu, za lokalni novinski sajt Tio.ch.

“Oluja je bila toliko jaka da je voda kroz krov ušla na gornji sprat. Poplavljene su neke sobe i hodnici”, rekla je ona.

Nekoliko ljudi je takođe zadobilo lakše povrede, ali im nije bila potrebna medicinska pomoć.

Za jednu noć na tom području palo je više od 80 milimetara kiše, od čega je skoro 50 milimetara palo za samo 50 minuta.

Najprije je u petak uveče besnijelo nevreme s gradom, a potom u drugoj polovini noći i jako nevrijeme sa udarima vjetra i do 80 kilometara na sat.

Na fotografijama koje je objavio portal Neurje.si vidi se sloj grada debljine oko 15 centimetara, koji je uklonjen lopatama.

https://www.facebook.com/StormchasersSlovenija/posts/753839270084872?ref=embed_post

Nevrijeme sa jakom kišom nastaviće se u Švajcarskoj u nedelju i ponedeljak. Upozoravaju da će pasti izuzetno velike količine padavina koje mogu izazvati pojačane obilne kiše, poplave i klizišta.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x