JAOOO, PA KAO DA NIJE S OVE PLANETE: Čekao više od decenije, a onda skočio na rekord skakaonice i stigao do rezultata karijere

JAOOO, PA KAO DA NIJE S OVE PLANETE: Čekao više od decenije, a onda skočio na rekord skakaonice i stigao do rezultata karijere

Uvikendu iza nas nastavljeno je takmičenje u Svjetskom kupu u ski-skokovima, a održana su dva individualna takmičenja u njemačkom Kligenthalu koja su donijela radost domaćim navijačima, piše sportsport.ba.

U oba dana slavio je Karl Geiger i tako se uključio u borbu za vrh u poretku Svjetskog kupa zajedno sa Andreasom Wellingerom i Stefanom Kraftom.

Iako je Geiger imao dva vrhunska dana, slavu u Kligenthalu u nedjelju je pokupio Gregor Deschwanden (32).

Takmičar iz Švicarske je nakon 12 godina u Svjetskom kupu stigao do prvog podijuma u karijeri. Takmičenje u nedjelju Deschwanden je završio na drugom mjestu i to na kakav način.

Švicarac je u drugoj seriji skočio na rekord skakonice od 146.5 metara koji je bio u vlasništvu njemačkog skakača Michaela Urhmana iz 2011. godine.

Zanimljivo da je Deschwanden upravo 2011. godine debitovao u Svjetskom kupu, a do prvog podijuma je došao 12 godina kasnije oborivši rekord skakaonice koji je također datirao iz 2011. godine.

Pored dužine let Švicarca je bio perfektan i po ocjenama, a nije imao ni jak uticaj vjetra tako da je izveo vrhunski skok za koji je dobio 152.6 bodova u drugoj seriji.

Pored Geigera i Deschwandena na podijumu u nedjeljnom takmičenju završio je Andreas Wellinger.

Tako je Deschwanden na sjajan način najavio naredni vikend kada su dva individualna tkamičenja upravo u Švicarskoj u Englbergu i nema sumnje da euforija ski-skokova trese Švicarsku.

Nakon Simona Ammana i Kiliana Peiera u ranijim sezonama, Švicarska ima još jednog momka koji može loviti visoke plasmane u Svjetskom kupu.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x