Peškire i posteljinu nikada ne perite zajedno: EVO ZBOG ČEGA – DA LI STE ZNALI?

Peškire i posteljinu nikada ne perite zajedno: EVO ZBOG ČEGA – DA LI STE ZNALI?

Pranje peškira i posteljine istovremeno u veš mašini je greška koju većina ljudi pravi.

Kako bi što više veša oprali odjednom, često natrpamo veš u mašinu. Dok garderobu i donji veš peremo zasebno, mnogi od nas imaju naviku da na kraju ostave peškire i posteljinu. 

Nema ništa ljepše od čiste i mirisne posteljine za spavanje, ali da li je zaista čista kada je operete zajedno sa peškirima?

Ovo je navika koju bi trebalo da izbjegavate. Debljina i težak materijal peškira oštećuju posteljinu, naročito čaršave. Isto tako, neki peškiri mogu da ostave mnogo dlačica na posteljini.Razlika je i u težini, jer posteljine su tanke i mekane, a peškiri grubi i debeli, pa zahtevaju različite cikluse pranja i sušenja.Prema stranicama profesionalaca za čiščenje, posteljina i lagani materijali suše se efikasnije od peškira.

Odnosno, posteljine mogu da postanu oštećene, a buđ može da raste na peškirima ako ih ostavite vlažnima. Uz to, savetuje se da prljavu posteljinu ne odlažete u korpu sa ostalim prljavim vešom, nego da je odmah ubacite u mašinu za pranje kako ne bi nakupila dodatne bakterije.Savet je i da, ukoliko želite da peškiri budu meki kao svila, u odeljak na mašini predviđen za omekšivač sipate pola čaše bijelog sirćeta.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x