Kupila je napušteni svjetionik PO CIJENI STANA U BEOGRADU i sada živi u njemu: Ima 3 kupatila i 3 spavaće – a evo kako izgleda danas

Kupila je napušteni svjetionik PO CIJENI STANA U BEOGRADU i sada živi u njemu: Ima 3 kupatila i 3 spavaće – a evo kako izgleda danas

Davne 2009. godine potraga Šile Konsaul za drugim domom odvela ju je na mnogo drugačije putovanje od tradicionalnog koje je očekivala. Kada je 65-godišnja konsultantkinja za komunikacije čula vijesti da američka vlada prodaje svjetionike, odmah se zainteresovala. I njen život se potpuno promijenio.

Kongres je 2000. godine usvojio Zakon o očuvanju nacionalnog istorijskog svjetionika. On dozvoljava vladi da licitira ili pokloni “historijske svjetlosne stanice u saveznom vlasništvu koje su proglašene prekomjernim za potrebe odgovorne agencije”.

Kupila sam svetionik i evo kako sam ga renovirala

Mislila sam da će svjetionik biti odlična prilika da spojim letnjikovac i moju ljubav prema očuvanju historije, kaže Šila za CNBC Make It.

Šila je prethodno obnovila historijsku kuću i ideja da kupi svjetionik zvučala joj je fascinantno. Fairport Harbor Vest Lighthouse u Ohaju postao je dostupan na aukciji i Šila se uključila u licitaciju 2009. Njena ponuda od 71.010 dolara je pobijedila 2011. godine.

Izgrađen 1925. godine, svjetionik ima tri spavaće sobe, tri kupatila, tri sprata i ima skoro 3.000 kvadratnih metara. Napušten je kasnih 1940-ih i Šila je prva osoba koja je od tada živjela u svjetioniku.

Ona živi u svjetioniku od maja do oktobra i on je prazan kada je u svom primarnom domu izvan Vašingtona.

Kada je Šila preuzela građevinu koja je bila napuštena više od 70 godina, trebalo je mnogo posla. Svi prozori su bili polomljeni, gips je padao sa zidova i “očajnički je bilo potrebno farbanje”, kaže ona. Da bi kupila svjetionik i platila početno renoviranje, Šila je koristila zajam od 200.000 dolara, prema dokumentima koje je pregledao CNBC Make It.

Renoviranje je započeto u ljeto 2012. godine, a više od 10 godina kasnije, projekat je skoro gotov.

– Proces renoviranja je bio dug i naporan, kaže ona.

Imanje je udaljeno pola milje od najbližeg parkinga u Državnom parku Headlands Beach, tako da su veliki uređaji kao što su šporet i frižider morali biti prevezeni čamcem, a zatim dostavljeni dizalicom na platformu svjetionika. Otkako je kupila svjetionik, Šila procjenjuje da je potrošila preko 300.000 dolara na renoviranje.

Prešla budžet za renovaciju, ali bilo je vrijedno

Većina tog novca otišla je za dodavanje kuhinje gdje može da se kuha i jede, najsavremenije opreme za vodu, prepravku svih električnih instalacija, vodovoda, preuređenje prozora i renoviranje drvenih podova. Osim obimnog posla koji je svjetioniku bio potreban, Šila kaže da je njen najveći izazov do sada to što je svjetionik potpuno van mreže. Ona zavisi od svog generatora na benzin, solarne energije i energije vjetra. Uprkos tome što je prešla njen početni budžet za renoviranje od 200.000 dolara, za Šilu su vrijeme i trud vrijedni toga.

– Ovo je bio veliki izazov, odlična prilika i voljela sam svaki minut toga, kaže ona.
Iako Šila posjeduje sam svjetionik, zemljište na kome se nalazi pripada Inženjerskom korpusu američke vojske, što znači da je morala da plati 2.500 dolara za 25-godišnji zakup.

Fairport Harbor West Lighthouse je još uvek radni svetionik i koristi se kao pomoćnik u navigaciji, tako da Šila ima odgovornost da radi sa američkom obalskom stražom, Nacionalnom meteorološkom službom i Kancelarijom za očuvanje historije države Ohajo kada je to potrebno. Američka obalska straža još uvijek održava svjetionik. Svjetlo se pali svake noći u sumrak i gasi se u zoru.

Kada je Šila kupila svjetionik, znala je da je to i svjetionik za njenu novu zajednicu. Zbog toga je bila domaćin tokom otvorenih dana kako bi proslavila rođendan svjetionika, 9. juna, skoro svake godine od 2012.

– Jedna stvar koja mi je bila veoma važna kada sam kupila ovaj svjetionik, a to je da sam shvatila da je ovo dio ove zajednice u Fairport Harboru, kaže ona.

Sve dok je vlasnica svjetionika, Šila će nastaviti da nudi privatne ture i rekla je da ako doživi 25-godišnji zakup, planira da obnovi.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte i x